såpbubblor 141127Det är kallt just nu i nästan hela landet och trenden att prova blåsa såpbubblor är riktigt het just nu. Men många frågar sig: Hur gör jag då? Hur får jag bubblorna att hålla medan de fryser och att landa hela?

12175263876_235e4a35ca_oJag ska försöka ge er lite hjälp på traven. Jag kör med en egenblandad lösning som gör att bubblorna blir lite mer sega.

7,5 dl vatten

2,25 dl diskmedel

0,75 dl sirap

Rör ihop allt och låt stå i fyra timmar. Det är viktigt att det inte blir skum i blandningen för då håller bubblorna sämre.

Jag vet att det finns de som tagit vanlig köpesåpbubbleblanding och blandat i lite glycerin och fått det att fungera.

IMG_6627

När det gäller själva verktygen så går det att göra själv med ståltråd. Jag har barn hemma och därmed bubbleverktyg lätt tillgängligt. Jag använder den större för att blåsa bubblor som jag fångar i luften med själva verktyget och fotar lite närmare själva frysningsprocessen med. De här bubblorna blir stora och coola. Men de klarar inte en landning.

11927217065_424bcc6cb2_oDet mindre verktyget använder jag för att göra bubblor som klarar en landning i snön eller på en gren. Jag har sett folk som kör med sugrör men det har jag ännu inte fått att fungera själv. När det gäller att få hela såpbubblor att landa så handlar det om att blåsa ett gäng. Några kommer att hålla. Några kommer att spricka. Några kommer till och med att hålla i flera dagar och kanske få lite snö på sig.

12016036966_43ba65270a_oDet är inte svårare än så. Men grundförutsättningarna är helst som varmast minus 10 grader och så gott som vindstilla. Tänk också på att det är lättast att fotografera bubblorna med manuellt fokus. Ibland fryser de snabbt och om en vill få med alla stadier i processen måste en agera fort. Min gamla kamera klarar inte av autofokus särskilt snabbt. Lycka till nu! Ut och blås och ha roligt.

12011984914_f1ecd3ed74_o