Fotoutrustning

Det här med fotograferandet är lite av en tekniksport, så här tänker jag dela med mig av vad jag har för prylar i kameraväskan.

Kamerahus:

Canon eos 400d. Den är från 2004 och klarar maximalt ISO 1600 och då är det så brusigt att en vill skrika högt. Men det brukar jag undvika att göra. Men jag har heta känslor gentemot ett nytt kamerahus.

Objektiv:

Ett så kallat kitobjektiv som följde med kamerahuset. Det är ett Canon EF -S 18-55 mm f3,5-5,6.

Sigma 70-300 mm APO DG Macro f4-5,6. Det är det objektiv jag använder när jag fotar fåglar, insekter och månen. Det har ett macroreglage på sidan som förändrar närgränsen i 200-300mm-läget. Det är inget äkta macro. Ett helt ok objektiv som jag absolut inte vill vara utan innan jag lyckas köpa något motsvarande i zoom-effekt men med bättre ljusegenskaper.

Canon EF 50 mm f1,8 mm. Helt klart mitt mest proffsiga objektiv. Det är fantastiskt.

Tillbehör:

Stativ: Manfrotto 190Xprob med kulledshuvud.

Macrolins: Raynox dcr-250. Det är en lins som sätts framför objektivet och möjliggör ganska extrema närbilder. Här skriver jag om mitt första intryck.

Filter: Variabelt ND-filter. Det här gör det möjligt att ta långa slutartider även när det är ljust ute. Det är ett slags solglasögon för kameran. Och den här varianten är möjlig att justera styrkan på. Mitt filter heter Phottix VND-MC variable ND filter 6+6 layers.