InsektsLiv konst

Det finns så mycket kaos i världen. Men också så mycket ordning. En slags logik i slumpen. Det finns en orsak och verkan som avgör varför varje snöflinga ser ut som den gör, även om det kan tyckas bara vara helt slumpmässigt.
Själv så försöker jag förstå världen genom att dela upp den i mindre och mer greppbara bitar. Genom det lilla förstå det stora.
Jag hittade konsten när jag tappade greppet om helheten och bara såg varje liten del som en gigantisk omöjlighet. Målandet uppstod som en fysisk reaktion på ett utmattningssyndrom. Jag sökte efter mening och ordning. Nu är konsten en lika stor livsnödvändighet som att andas. Jag målar, alltså finns jag.

Jag inspireras av naturen. Och då gärna de allra minsta varelserna. Så många människor känner avsky och rädsla inför insekter och spindlar. Men om vi bara stannar till och verkligen tittar, då kan vi uppskatta skönheten även i det som vi är rädda för.

För mig började skapandet med överblivet golv. Sådana där stuvbitar av golv som människor sparar men som aldrig kommer till användning. Jag målade skalbaggar på bitarna och vips fick de nytt liv.

Men tiden så blev jag allt mer intresserad av att utforska kubismen, men i min tappning är det mer trianglar än kvadrater. Jag målar med akryl på canvas, och då oftast med linneduk. Jag gillar den lite skrovlig ytan som grövre linne ger jämfört med bomull.

Det är en ganska lång process från idé till färdig tavla. Tålamod och linjal är mina främsta vänner. Det finns flera delar i arbetet som är höjdpunkter, från att de första strecken dras till att de allra sista trianglarna får sista lagret färg. Den kreativa glädjen att sätta tänderna i en ny tavelduk, att välja färger och att få börja måla. I mitten av allt det där är det en slags meditation och ofta en släng av allmänt tvivel på om vad jag håller på med.

Jag gillar fortfarande att fotografera, det blir mest macro och insekter. Mestadels det som finns runt huset. Det allra roligast är att titta genom kameralinsen på det som finns överallt men som kanske ingen annan tänker på att se. Jag hitta lite andra mönster och former som finns i det lilla. Sedan har vi det här med såpbubblor. Den fascinationen är ett helt kapitel alldeles för sig själv. Frysta, svävande och studsande på vattenytan. Det är något magiskt med bubblor.

Kontakta mig på linda@hedenljung.se för frågor och beställningar.

Utställningar

2016

Oktober, Bland bubblor och kryp, Pop up-utställning Arne Gräns, Östersund

2017

Februari-april,  Naturliga mönster del 1, Idrottens hus, Östersund

Maj-juni, Naturliga mönster del 2, Försäkringshuset, Östersund

Juli, Med trianglar i blicken, Östersunds bibliotek, Östersund

Augusti, Mindre del av utställningen Med trianglar i blicken, Östersunds sjukhus, Östersund.

Augusti, Lillsjöhögsdagen, bygdegården, Östersund

2018

Maj, Organiserat kaos – Jämtland i Trianglar, Ulf Nilsson Gallery, Kvitsle.

November, Galleri Renee, Östersund.

Klicka på de små bilderna för att se dem större.