Demokratins kanariefågel

Photo: Wilfredorrh
Photo: Wilfredorrh

Ändra fram till mitten på 1980-talet användes kanariefåglar som en slags varningssignal i kolgruvor. När syrenivån sjönk så blev fåglarna oroliga eller rent av svimmade. De fick sitta i burar som ett levande larm. De räddade många gruvarbetares liv genom att utsätta sig för fara.

Kanariefåglarna gjorde det ofrivilligt. Det gör inte vi. Just nu är det fria samhället och demokratin i fara i världen. I Turkiet passar presidenten på att förbjuda 131 medier och fängsla journalister. I Kina har två journalister dömts för att de förde in förbjuda tidningar över den interna gränsen i Hong Kong. I Kina förbjuds oberoende granskning av sociala och politiska frågor på internet. I Polen har friheterna inskränkts. I Brasilien mördades nyligen en journalist. I Sverige höjs det röster om att den fria pressen är för fri. Om att offentlighetsprincipen är för omfattande.

Kom ihåg en sak. Journalister är demokratins kanariefåglar. När vi hotas, när vi varnar för samhällsutveckling och när vi rent ut sagt bara plockas bort – då är demokratin i fara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.