Sagolika såpbubblor

såpbubblor 141127Det är kallt just nu i nästan hela landet och trenden att prova blåsa såpbubblor är riktigt het just nu. Men många frågar sig: Hur gör jag då? Hur får jag bubblorna att hålla medan de fryser och att landa hela?

12175263876_235e4a35ca_oJag ska försöka ge er lite hjälp på traven. Jag kör med en egenblandad lösning som gör att bubblorna blir lite mer sega.

7,5 dl vatten

2,25 dl diskmedel

0,75 dl sirap

Rör ihop allt och låt stå i fyra timmar. Det är viktigt att det inte blir skum i blandningen för då håller bubblorna sämre.

Jag vet att det finns de som tagit vanlig köpesåpbubbleblanding och blandat i lite glycerin och fått det att fungera.

IMG_6627

När det gäller själva verktygen så går det att göra själv med ståltråd. Jag har barn hemma och därmed bubbleverktyg lätt tillgängligt. Jag använder den större för att blåsa bubblor som jag fångar i luften med själva verktyget och fotar lite närmare själva frysningsprocessen med. De här bubblorna blir stora och coola. Men de klarar inte en landning.

11927217065_424bcc6cb2_oDet mindre verktyget använder jag för att göra bubblor som klarar en landning i snön eller på en gren. Jag har sett folk som kör med sugrör men det har jag ännu inte fått att fungera själv. När det gäller att få hela såpbubblor att landa så handlar det om att blåsa ett gäng. Några kommer att hålla. Några kommer att spricka. Några kommer till och med att hålla i flera dagar och kanske få lite snö på sig.

12016036966_43ba65270a_oDet är inte svårare än så. Men grundförutsättningarna är helst som varmast minus 10 grader och så gott som vindstilla. Tänk också på att det är lättast att fotografera bubblorna med manuellt fokus. Ibland fryser de snabbt och om en vill få med alla stadier i processen måste en agera fort. Min gamla kamera klarar inte av autofokus särskilt snabbt. Lycka till nu! Ut och blås och ha roligt.

12011984914_f1ecd3ed74_o

29 svar på ”Sagolika såpbubblor

 1. Tack för tipset. Har inte provat förut att fota såpbubblor på vintern det är ju sällan så kallt här nere i Stockholm heller men idag fungerade det. Kallt, vindstilla och jätte roligt.

 2. Hur länge kan såpbubbleblandningen stå innan man ska använda den? Kan jag göra den idag och använda den imorgon eller i övermorgon?

  1. Absolut! Det är bra att låta den stå. Jag hade min stående i ett år. Kanske inte världsbäst eftersom det såg ut att växa mögel på den då. Men det gick fortfarande bra att blåsa bubblor med den.

     1. Så det funkar att ha det i rumstemperatur? Fick för mig att det behövde kylskåp 😀
      Dottern tittade lite frågande på mig när jag blandade ihop ingredienserna och frågade vad vi skulle baka 😉 men hon vart glad när jag sa att det var såpbubblevatten som gjorde att bubblorna kunde frysa till is ute, så nu har jag någon som kan blåsa åt mig, bara att knäppa kort själv 🙂

     2. Ja, det är mycket lättare om någon annan blåser bubblorna. Jag har fått lite såpvatten på kameran… Tänk om temperaturen har påverkan, precis som med tricket att kasta hett vatten i kyla och det blir snö, men kallt vatten fungerar inte. Du får testa. Jag har i alla fall haft det i rumstemperatur och fått hållbara bubblor.

     3. Det får stå framme nu, så ska jag prova att kyla lite också och se om det blir någon skillnad. Det där med varmvatten som blir snö ska jag också prova, om inget annat för att roa ungarna ute i kylan 😉

 3. Pingback: Stora | Pearltrees
 4. Jag kan tipsa om att använda ett sådant ”äppeldelarverktyg” till att göra bubblor med. Vet inte hur det funkar med frys-bubblor men till vanliga är det rätt häftigt. Man behöver inte blåsa utan bara drar den genom luften så bildas häftiga molekyler.

 5. I minus 31 gäller det att vara extremt snabb om man ska hinna med någon frysprocess..
  Dottern tycker det är extremt kul i alla fall men så behöver hon inte hålla i kameran heller …:)

  Tack för tipset!

 6. Otroligt vackert och fascinerande! Jag har aldrig tänkt på att en skulle kunna göra nåt sånt här, och bilden med bubblan på grenen är ju rent magisk. Det blir till att bolla såpablandning och kamera på balkongen imorgon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.