Förfallets skönhet

img_2586 Hösten har länge varit min favoritårstid. Så länge som jag kan minnas faktiskt. Det är något med krispigheten i luften, med de starka vindarna och färgerna.img_2638Men det har jag nog varit inne på förut. Det finns en skönhet i naturens förfall och förberedelse inför vintern. Någon gång under gymnasiet så skrev jag en uppsats i ett nationellt prov om just höstens förträfflighet. Det var ett enkelt område att skriva om för mig.

img_2587I den så skrev jag snabbt ihop en dikt inspirerad av en bok jag hade om de hotade fåglarna. I den fanns en bild på en anka som blev nedsmetad av läckt olja på vattenytan. Hemskt. I bildtexten stod det att ankan liknade en svan i sin dödskamp.

img_2617Jag är kanske något morbid av mig, men i alla fall. Den där bilden etsade sig fast i mitt sinne och kom att bli en liten inspiration för mitt livs första dikt. Är du nyfiken på den? Jag ska dela med mig. Men skratta inte alltför mycket.

img_2632

 

”Likt ankan som i sin dödskamp förvandlas till en svan, förvandlas skogen om hösten till Edens lustgård”

Ja, kanske inte så mycket en dikt. Men det var i alla fall ett försök. Och andemeningen står jag fortfarande fast vid. Hösten är paradiset. Det finns en skönhet i förfall. Och min uppmaning till er är att se till att njuta av de få veckor som hösten skiner som starkast.

img_2620 img_2626

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.