Om mygghelvetets lösning

image
Vår myggmagnet står i skuggan av ett träd och nära ett dike som alltid är blött. Den ska täcka uppemot 4 000 kvadratmeter. Placeringen är viktig, så testa gärna flytta runt den om den inte verkar ta så mycket ondsinta flygfän.

Jag gillar djur och natur. Liten som stor. Kryp som pälsdjur. Men jag hatar blodsugande flygfän. Det är ett sådant där passionerat hat som liksom inte har några som helst gränser. Eller minsta lilla vett eller reson.

Sommaren 2015 inleddes tämligen eländigt med stora svärmar knott. Det var som svarta moln på gården oavsett om solen sken eller ej och hur mycket det blåste. En bit in på sommaren – ungefär starten på juli så införskaffades en gasoldriven Mosquito Magnet Patriot. Den fungerar så att den med hjälp av en tablett avsöndrar sådan doft att den lockar till sig mygg och knott. Dessa sugs in i maskinen och in ett nät där de helt sonika dör en säkert fasansfull död. Jag lider med dem. Inte.

Allt det här lät såklart fantastiskt på den reklamtext vi kunde läsa om maskinen. Men fungerar den i praktiken? Svaret är ja.

image
Jag fick lite dåligt samvete för att jag dödade fåglarnas mat så jag testade lägga ut ett fat med knott, men ingen fågel var särskilt intresserad av lufttorkad knott.

Det här är första tömningen av maskinen, vilket vi fick göra bara efter någon dag. Jag ska säga ärligt att jag inte räknade knotten och myggen i påsen. Men de var många, riktigt många. Det tog maximalt två veckor sedan såg vi inte till några fler knottmoln. Mygg då? Ja, de såg vi till men inte så värst många. Vi fortsatte under sommaren 2015 att ha hyfsat stora fångster i maskinen.

2016 då? Det är rekommenderat att maskinen ska dras igång tidigt i maj för att ta de tidiga myggorna som bokstavligt talat lägger grunden (och äggen) för sommarens plåga. Vi startade i slutet på första veckan i maj. Då tog fällan inte mycket alls men varje gigantisk mygga var en seger. Den har inte alls tagit lika mycket i år som förra året. Men så har jag nog inte sett en enda knott heller. Jag tänker alltså inte klaga. När det gäller myggen så ska det ta upp emot tre år innan full effekt uppnås. Det vi lärde oss i år var att de här tabletterna är oerhört viktiga. Vi köpte en gasoltub på 11 liter i stället för de vanliga 10. Det innebar att själva tabletten tog slut före gasen. Vi märkte genast en drastisk minskning av fångsten och en lika stor ökning av friflygande blodtörstiga myggor. Så: Slarva inte med tabletterna.

När det gäller skötsel och drift. Det gäller att byta gasoltub och tablett var 22:a dag, då ska den också rengöras med en rengöringspatron. Det blir en del jobb under en säsong då den ska vara i drift från maj till augusti. Vi räknar med 6 byten under en sommar. Det ger en driftskostnad på uppemot 915 kronor i månaden. Själva maskinen i sig kostade nästan 8 000 kronor.

Plus: Effektiv om rätt använd.

Minus: Rätt dyr.

Värt det? Oh ja!

Broms och blinning då? Nej, det tar myggmagneten inte. De är för stora. Så nu har jag beställt en annan fälla till de hemska varelserna. Utvärdering kommer senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.