Tant Gröns förunderliga Sverigeresa

foto-2016-11-26-15-05-31-1Hon föddes i ett arbetsrum i byn Lillsjöhögen utanför den sagolika och idylliska staden Östersund. Hon bestod tidigt av en massa linjer, men växte sig snart färgstark och grann med gröna trianglar av olika nyanser. I hennes kärna var det svarta och blå trianglar och kvadrater som bildade en skogstordyvel. Hon kände sig inte riktigt som en gräsbagge, vilket var det namn hon fått av sin skapare.

Med tiden blev det bestämt av hennes skapare att hon skulle få flytta hemifrån och lämna den lilla byn till förmån för storstadens lockelser. Göteborg minsann. Eller Mölndal om en ska vara mer exakt. Hennes nya familj gav henne namnet Tant Grön, vilket hon tyckte kändes både lämpligt och bra.

Det här med att vara exakt visade sig vara rätt viktigt ute i stora världen. För när skaparen skulle skicka Tant Grön på hennes resa till sitt nya hem så blev det fel. Riktigt mycket fel. Ett postombud hade det stressigt och skrev in fel adress på lappen som bildligt talat skulle hängas runt Tant Gröns hals. Hon skickades i stället till skaparens svärmor i Umeå.

Så började Tant Gröns förunderliga Sverigeresa. Klockan 23:18 på måndagen den 28 november checkade hon in på en postterminal i Umeå. Ett sms skickades till fel familj.

I Jämtland satt skaparen och insåg det som skett och ringde till Det Statligt Ägda Postbolaget. Hon ville ändra namnet på den som skulle få ta emot Tant Grön. Hon hade ju fått åka 38 mil åt fel håll.

Kundtjänsten på Det Statligt Ägda Postbolaget förklarade att en sådan ändring minsann skulle kosta pengar. Något som skaparen verkligen inte ville betala. Så ett så kallat Ändrat Förfogande genomfördes. Allt var lugnt. Tant Grön skulle få stanna ett dygn i den där terminalen i Umeå, men snart skulle hon vända söderut och få träffa sin nya familj.

Fast på onsdag stod hon kvar där. Det kunde skaparen se via det finurliga systemet att spåra saker som transporteras av Det Statligt Ägda Postbolaget. Så skaparen ringde kundtjänsten igen på Det Statligt Ägda Postbolaget och fick veta att adressen på mottagaren må ha blivit ändrat, men inte namnet. Så fler sms fortsatte att skickas ut till fel mottagare. Nu skulle dock alla fel rättas till och Tant Grön äntligen få lämna terminalen. Men se – det skulle kosta pengar att rätta till felet. Men se det ville inte skaparen gå med på. Ännu en Ändrat Förfogande genomfördes och beskedet var att Tant Grön skulle få stanna 24 timmar till i terminalen.

foto-2016-11-24-18-10-57Klockan 15;55 på onsdag 30 november stod det äntligen att Tant Grön transporteras till ny mottagare på skaparens begäran. En minut senare stod det plötsligt att hon skulle skickas hem till Jämtland igen.

Nu var det torsdag 1 december. Nedräkningen inför julen hade börjat på allvar. Tant Grön undrade dystert om hon skulle få fira sin första jul alldeles själv. Det kunde väl ändå inte vara rätt?

Skaparen ringde återigen kundtjänsten på Det Statligt Ägda Postbolaget. Det visade sig att spårning av Tant Grön inte hade genomförts. Hon behövde efterlysas och en beskrivning av hennes storlek och resekläder fick lämnas in. Hon var 1,3 meter hög, klädd i brun kartong med lite rester av röd tejp med vit text. Återigen fick det lämnas in korrekt adress och namn på den nya familjen.

Nu skulle det skickas ut ett mejl till skaparen med bekräftelse på det arbete som nu skedde. Något sådant mejl kom aldrig varpå skaparen helt enkelt placerade sig modigt i ännu en lång, en väldigt lång, telefonkö. Där informerades skaparen om att någon spårning inte inletts och att hon borde ta det lugnt och avvakta lite.

I Umeå stod Tant Grön fortfarande kvar. Vi vet faktiskt inte riktigt var. Om hon behövde letas efter eller om hon bara stod lutad mot en vägg och stilla undrade över allt som pågick.

På torsdag kväll klockan 21:48 gick det att läsa att Tant Grön var på väg. Samma klockslag noteras det att postnumret är felaktigt.

Fredag 2 december pratar skaparen med Det Statligt Ägda Postbolaget igen. Och får beskedet att ha en trevlig helg och avvakta lite till. För nu hade det minsann tillsatts En Handläggare. Det Statligt Ägda Postbolaget passade på att den eftermiddagen leverera hem en faktura till skaparen. Hon blev rätt irriterad och ringde ånyo Det Statligt Ägda Postbolaget. Hon satt 42 minuter i telefonkö för att få veta att den enheten som kunde hjälpa henne Bestrida Fakturan hade gått för dagen. Trevlig helg!

foto-2016-11-14-15-40-43Tant Grön bara stod. Efter fem dagar på terminalen i Umeå kändes det rätt hopplöst. Men så plötsligt började det hända saker på söndagen. Hon fick äntligen lämna terminalen och klockan 16:02 4 december anlände hon till Örebro. En helt ny stad. Nu var hon längre söderut än hon någonsin varit förut. Den stora frågan var ändå kanske vart hon var på väg? Fortsätta söderut eller möjligen åter vända norrut.

Hemma i Jämtland lyckades skaparen få fakturan för det Ändrade Förfogandet struken. Tant Grön anlände på måndagsmorgonen klockan 4:03 till Härryda och sedan kördes hon till Västra Frölunda. Där blev det dags att återigen stå i en terminal och vänta. Tänk så mycket betonggolv jag har sett, kanske Tant Grön förstrött funderade.

Tisdag 6 december nås skaparen av ett mejl från Det Statligt Ägda Postbolaget. Det visar sig att det fortfarande står fel namn på adresslappen på Tant Grön. Men det ska minsann fixas direkt. För annars kan ju inte den rätta personen hämta ut henne. Flera sms passades på att skickas till fel mottagare för att hon skulle hämta ut Tant Grön.

På Hulda Mellgrens gata 5 stod hon nu och väntade. Det var tisdag eftermiddag. Det hade gått mer än en vecka sedan hon skickades iväg från Östersund. Men nu var det nog nära. Klockan 20:20 landade hon i sitt nya hem. Vilken förunderlig resa det varit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.