På spaning i diket – hittade 34 arter!

Fläcknyckel

Lupiner är fantastiskt vackra när de står i stora fält och blommar. Men vackert är också i detta fall farligt. Lupiner breder ut sig och tar över både näring, sol och de pollinerande insekterna. Så lupinerna dödar långsamt av konkurrensen från andra växter och därmed hotas den biologiska mångfalden. Visste du att fjärilslarver av olika arter äter från speciella växter? Midsommarblåvingens larver finns på nävor såsom midsommarblomster. Violett guldvinges larv äter bara ormrot. Med andra ord så trycker lupinerna inte bara bort andra växter utan också insekter.

Här hemma i Lillsjöhögen så håller lupinerna på och tar över. Så jag har tagit en säck och ryckt upp flera.

Jag tog en sväng med kameran i diket för att se lite vilka arter som man kan hitta i ett vanligt dike. Det blev långt fler än jag trodde! Hela 34 arter! Och då räknar jag så klart inte lupinerna. Jag har sett fler arter än detta, men fick inte med dem på foto den här gången. Jag fick hjälp av Facebook-gruppen Vilken växt för att reda ut vad allt var.

  • Råd om lupiner:
  • MINIMUM: Bidra inte till spridningen av lupiner. Så inte lupiner i din trädgård eller någon annanstans.
  • Plocka lupiner. Gör en vacker bukett, men släng dem sedan på rätt sätt, det vill säga skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.
  • Plocka fram lien och slå lupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.
  • Gräv upp lupiner. Samla ihop rötterna och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.
  • Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!

Fakta lupiner:
https://www.naturvardsverket.se/…/Arter-som…/Blomsterlupin-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.